Gepubliceerd op
woensdag 21 februari 2024
Mensen bellen om de meest uiteenlopende redenen naar een noodcentrale. Door niet nodeloos naar de noodnummers te bellen, zorg je ervoor dat die nummers niet overbelast geraken en kunnen mensen die in levensgevaar zijn sneller geholpen worden.
Dringende hulp nodig?
- 101: voor dringende politiehulp: bij een ernstig ongeval met gewonden, een verdachte situatie of als je getuige of slachtoffer bent van een inbraak.
- 112: Europees noodnummer voor dringende politie-, brandweer- of medische hulp. Het nummer 112 bel je, gelijk waar in Europa, bij een noodsituatie. In België kom je terecht bij de provinciale 100-centrale van de hulpdiensten, die de politie, de brandweer of een medisch team ter plaatse kan sturen.
- Wie naar de nummers 101 of 112 belt, moet een keuze maken tussen ziekenwagen of brandweer (toets 1) of de politie (toets 2). Daardoor krijgen mensen in nood nog sneller de gepaste hulp, omdat ze niet meer doorgeschakeld moeten worden maar rechtstreeks met de juiste noodcentrale worden verbonden.
- app 112 BE: één app voor brandweer, ambulance of politie. Het belangrijkste voordeel van de app 112 BE is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoon van de brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.
Niet-levensbedreigend?
- 1722: voor niet-dringende zaken waarbij je de hulp van de brandweer nodig hebt, zoals storm- of waterschade. Het nummer wordt enkel geactiveerd bij extreem weer, op basis van de voorspellingen van het KMI.
- 1733: wachtdienst voor huisartsen, die je s avonds, s nachts, in het weekend of op feestdagen kan bellen als je een huisarts nodig hebt voor medische problemen die niet kunnen wachten tot het spreekuur van jouw eigen dokter.
- Als je niet dringend hulp nodig heeft, bel je beter de Hulpverleningszone Meetjesland op tel. 09 391 10 20, jouw huisarts (tijdens de spreekuren) of de lokale politie Aalter/Maldegem op tel. 09 325 23 00 (commissariaat Aalter-centrum).
Andere noodnummers
- 070 245 245: Antigifcentrum
- 116 000: Child Focus
- 1813: Zelfmoordlijn
- 1712: Meldpunt geweld, misbruik en kindermishandeling
- 102: Kinder- en jongerentelefoon
- 106: Tele-onthaal
- Een volledig overzicht van alle nummers vind je op www.sos112.be (kies Bekijk alle noodnummers in het menu). Voor een overzicht van de wachtdiensten kun je terecht op www.aalter.be/wachtdiensten.