Zwerfkatten

Meld een zwerfkat

Melding/aanvraag

Het lokaal bestuur Aalter voert al jaren een sterilisatiecampagne rond zwerfkatten. De zwerfkatten worden gevangen, behandeld en teruggeplaatst in hun oorspronkelijke omgeving. Dit gebeurt enkel op voorwaarde dat ze gezond zijn.

Hoe een melding doen?


Voorwaarden en aanpak

Een melding wordt enkel behandeld als het over zwerfkatten gaat. Aanvragen voor huiskatten komen dus niet in aanmerking.

Wat na het ontvangen van de melding?

  • De aanvraag wordt doorgegeven aan het dierenasiel.
  • Het asiel contacteert de melder om een vangkooi te plaatsen.
  • Het dierenasiel brengt de katten naar de dierenarts.
  • De dierenarts controleert en behandelt de zwerfkatten op ziektes.
    De katten worden gecastreerd of gesteriliseerd.

Wat na de behandeling?

De zwerfkatten worden meestal teruggeplaatst op de locatie waar ze gevangen werden. Is dat niet mogelijk, dan worden de zwerfkatten meegenomen naar het dierenasiel of naar een andere opvangplaats gebracht.


Kostprijs 

De behandeling van zwerfkatten wordt door het lokaal bestuur betaald. Het moet wel effectief om zwerfkatten gaan, voor huiskatten is geen tussenkomst voorzien.


Huiskatten

Identificatie- en registratieplicht

Sinds 1 september 2014 moeten alle pasgeboren huiskatten voorzien worden van een chip. Deze wordt geplaatst door een dierenarts. De chip registreert de gegevens van de katten en hun baasje.

Die gegevens worden opgeslagen in een centrale databank CatID. Zo kunnen verloren gelopen katten gemakkelijk herenigd worden met hun baasje.

Sterilisatieplicht

Sinds 1 april 2018 moet elke kat gesteriliseerd worden vóór de leeftijd van 5 maanden. Een gecastreerde of gesteriliseerde huiskat zorgt voor minder overlast bij de buren en je vermijdt dat er ongewenste nestjes komen. Deze dieren gaan minder op pad en blijven liever gezellig thuis.

We kunnen de populatie zwerfkatten pas indijken als we samen het nodige doen.
Laat je huiskat(ten) dus steriliseren en chippen.

Meer informatie op:


Oproep: wie wil een zwerfkat opvangen?

Bij een lokale overpopulatie aan zwerfkatten kunnen de dieren niet altijd teruggezet worden. Daarom doen we een warme oproep naar inwoners om een zwerfkat op te vangen.

  • Het gaat meestal om wilde katten die meer in vrijheid leven. Woon je iets ruimer of op een boerderij? Dan kunnen ze van nut zijn om muizen of ratten te verjagen.
  • Als opvanggezin geef je de kat eten en drinken, verleen je medische verzorging, indien nodig, en voorzie je onderdak, zoals een schuur met stro of in een tuinhuis met een mand.
  • De zwerfkat is steriel, ontwormd, ontvlooid en krijgt als kenteken een knipje in het oor. Het lokaal bestuur Aalter betaalt deze kosten.
  • Als je een kat opvangt, moet je die een aantal weken binnenhouden. Zo kan de kat wennen aan de nieuwe omgeving en geuren.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met de cel Jeugdwerk en welzijn via welzijn@aalter.be of via het nummer 09 325 22 00.