Aalterse streekproducten


Feestelijkheden of andere bijzondere activiteiten waren het voorbije decennium geregeld aanleiding voor het creëren van een nieuw culinair product. Het gemeentebestuur nam, in samenwerking met lokale of andere specialisten, in 1999 het initiatief om vier Aalterse specialiteiten te lanceren.

De gemeente herdacht toen haar 1025-jarig bestaan. Het herdenkingsjaar stond ook in het teken van Europa en vandaar dat in het feestlogo ook sterren voorkwamen, die dan weer voor de naam van enkele producten zorgden: Sterrebier en Sterrebrood. Feestcomités of echte ambachtslui zagen ook wel iets in typische producten en breidden het assortiment meer uit.


Sterrebier

In 1999 liet het gemeentebestuur een feestbier brouwen. Een feestbier moet karakter hebben, maar ook niet té veel karakter, in dit geval alcoholgehalte.

Sterrebier is een blond bier met 6,5 procent alcohol, naar een recept van De Proefbrouwerij in Lochristi. De hoofdtoon qua geur is vooral hop, geflankeerd met licht fruitige geuren. Het bier heeft een bittere smaak met toch een wat zoete afdronk, te danken aan het gebruik van zoethout. Het is een bier van hoge gisting met hergisting in de fles of het vat. Door die hergisting kent het bier een jarenlange bewaring.

Een bier moet natuurlijk ook een naam hebben. Dit lijkt eenvoudig, maar er komt heel wat bij kijken: de naam mag (nog) niet beschermd zijn (dat was zo met het oorspronkelijke idee Goliath), moet volks zijn, moet goed in de mond liggen … Met de naam Sterre is het volkse karakter duidelijk – garçon, drie sterrekes – terwijl de naam ook naar het logo van het feestjaar verwees. De naam is ook speels, want je maakt er probleemloos vlotte samenstellingen mee: Sterre kreeg in Aalter een duidelijke betekenis.

Het gemeentebestuur laat jaarlijks nog Sterrebier brouwen om recepties en ontvangsten een eigen accent te geven. Er zitten ook altijd enkele flesjes in de gemeentelijke geschenkenmanden. Je kan het bier ook drinken in enkele cafés of kopen bij Drankencentrale Van de Voorde (Hoge Kouter 20).


Troubadour

Het blonde biertje Troubadour kaapte in 2010 de eerste prijs weg tijdens de World Beer Cup in Chicago.


Geirn Meugen

De nog jonge brouwerij van Geirn Meugen zorgt sinds 2017 voor een nieuwe interpretatie van
bestaande bierstijlen en geeft bieren een eigen toets.


Sterrebrood

Het recept van het Sterrebrood (afkomstig van bakker Patriek De Jaeger uit Lotenhulle) bevat de volgende ingrediënten: bruinbrooddeeg, zonnebloempitten en lijnzaad. Vraag ernaar bij je warme bakker.


STEFkes

Het Aalterse vleesbedrijf De Wulf zorgde in 1999 voor een pittig en fijnkorrelig worstje. Overheerlijk bij het Sterrebier of bij het aperitief.