Naar inhoud

Internationaal rijbewijs

Wat

Een internationaal rijbewijs is een 'vertaling' van het rijbewijs naar Europees model. De houder van een internationaal rijbewijs moet echter altijd het nationale rijbewijs kunnen voorleggen. Om een voertuig te mogen besturen, moet hij dus steeds die twee documenten op zak hebben.

Wie

Het internationaal rijbewijs is nodig voor de houder van een rijbewijs naar Europees model, die naar een land gaat waar dat rijbewijs niet wordt erkend. De houder die naar het buitenland vertrekt, informeert zich dus best over de erkenningsvoorwaarden bij de ambassade van het land waar hij naartoe reist.

Indien je een internationaal rijbewijs wenst aan te vragen moet je dus houder zijn van een geldig rijbewijs naar Europees model (model vanaf 1989).

Als aanvrager mag je eveneens niet vervallen zijn van het recht tot sturen.

Aanvragen

Je vraagt jouw internationaal rijbewijs aan bij de gemeentelijke administratie van jouw woonplaats.  Je hebt volgende zaken nodig:

  • een recente pasfoto
  • je identiteitskaart
  • je (geldig) Europees rijbewijs
  • 23,75 euro.

Op het ogenblik van de aanvraag wordt afgesproken wanneer je het rijbewijs mag afhalen.

Geldigheidsduur

Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van drie jaar vanaf de afgiftedatum.  

Vernieuwen

Als jouw internationaal rijbewijs beschadigd is, als je het verliest of als het gestolen wordt, kan je tegen dezelfde voorwaarden een nieuw exemplaar aanvragen. Je brengt dan het oude internationaal rijbewijs mee ofwel een verklaring van diefstal, opgemaakt door de politie.

Praktisch

Burgerzaken

Europalaan 22
9880 Aalter

tel. 09 325 22 00
fax 09 325 22 40
e-mail E-loket