Naar inhoud

Zoeken en vinden

Zoeken in de catalogus

Ben je nieuwsgierig geworden naar al het moois dat de bibliotheek Aalter-Ruiselede te bieden heeft, bekijk dan de webcatalogus. Deze catalogus bevat het volledige bestand van alle mogelijke materialen die in het bezit zijn van de hoofdbibliotheek en/of de bedieningsposten. Als je beschikt over een Mijn Bibliotheekprofiel, heb je ook toegang tot het digitale krantenarchief.

Na het intikken van een zoekvraag krijg je een overzicht van alle objecten die beantwoorden aan je vraag. Je kan je zoekvraag verfijnen door op één van de keuzemogelijkheden in de linkerkolom te klikken. Klik op de juiste titel en de gewenste titelbeschrijving verschijnt op het scherm.

Eens je de gevraagde titel hebt gevonden, zie je rechts in het tekstvak, de beschikbaarheidsgegevens. Als je klikt op ‘Waar staat het?’, verschijnt de signatuur = de plaats waar het werk zich bevindt in de collectie. Naast de exemplaarinformatie vind je een knop ‘Reserveren’. Deze knop verbindt je door naar de ‘Mijn Bibliotheek-toepassing. Daarover verder meer.

Onder de exemplaarinformatie vind je een knop ‘Zoek dit in provincie Oost-Vlaanderen. Als je daarop klikt krijg je een opsomming van alle Oost-Vlaamse bibliotheken die dit werk eveneens bezitten.

Door te klikken op het kruisje in de zoekbalk verwijder je de zoekgegevens en maak je ruimte om een nieuwe zoekvraag in te typen.

Vertrekkend van het startscherm (linksboven) kun je ook meteen een zoekvraag loslaten op de hele provincie of je kan een bepaalde bibliotheek en/of filiaal selecteren.

Zoektips: snel en eenvoudig

Beperk het aantal woorden in de zoekbalk en vermijd moeilijke spellingsvormen. Eén of meer betekenisvolle woorden uit de titel of een combinatie van een woord uit de titel met de auteursnaam of een onderwerp, is meestal voldoende. Meer zoektermen beperken het zoekresultaat aanzienlijk en zijn handig voor het zoeken in zeer grote bestanden of als je de correcte titel of auteur kent.

Gebruik ook geen lidwoorden (de – het – een) of voorzetsels (van – in – op…). Vermijd ook woorden als “en, of, geen, niet...”. Ook anderstalige lidwoorden gebruik je best niet.

Om een volledig overzicht te krijgen van alle aanwezige exemplaren, is het noodzakelijk om te klikken op ‘Toon alle versies en bij elk van de titels de beschikbaarheidsgegevens op te vragen.

Indien je toch nog problemen ondervindt bij het zoeken in de catalogus, vraag gerust hulp aan de balie. Het personeel zal je graag helpen bij je opzoekingen.

 

 

 

Praktisch

Bibliotheek

Boomgaardstraat 10
9880 Aalter

tel. 09 374 60 71
fax 09 375 20 45
e-mail