Naar inhoud

Reserveren van materialen en aankoopsuggesties

Gevonden? Reserveren ! Of niet gevonden … en tóch reserveren!

Is het werk ergens in onze collectie beschikbaar, dan is het gemakkelijk te reserveren. Voor het luttele bedrag van 0,50 euro, kan de lener die het werk op dat moment heeft het werk niet meer verlengen en houdt het bibliotheekpersoneel het werk bij het inleveren voor jou opzij. Je krijgt een mail (of een brief, mits een opleg van 0,50 euro) van zodra je het werk bij ons kan afhalen. Hiervoor krijg je veertien dagen de tijd.

Wij pendelen minstens tweemaal per week tussen de hoofdbibliotheek en alle uitleenposten om het gevraagde werk zo snel mogelijk bij jou te krijgen. Desondanks zijn werken soms zoek. Pas als je de mail of de brief krijgt met de bevestiging dat het werk beschikbaar is, is dat effectief zo.

Ook werken buiten onze collectie, liggen in ons bereik. Geef ons een titel en een auteur en meestal kunnen we je helpen. Wij vragen het materiaal aan bij één van de vele collega-bibliotheken en ontvangen het pakket via de post. Net zoals voor de gewone reservaties, krijg je een mail zodra het werk voor je klaarligt. Voor deze service betaal je 3 euro.

Bij annulering van een reservatie krijg je het reservatiegeld helaas niet terug. De kosten voor het verzenden van de brief vallen echter wel weg als de brief nog niet is gepost.

Reserveren kan gebeuren:

  • aan de balie in de bibliotheek, mits het voorleggen van de juiste lenerspas
  • telefonisch tijdens de kantooruren (09 374 60 71) of tijdens openingsuren van om het even welke bedieningspost, mits opgave van het correcte nummer van de lenerspas of de e-IK
  • online via het de internettoepassing Mijn Bibliotheek
  • via een e-mailbericht mits opgave van het lenersnummer.

Denk eraan om steeds het lenersnummer te vermelden bij elk contact via e-mail en om de gewenste ophaallocatie aan te geven. Je kan enkel het gereserveerde werk mee huiswaarts nemen als je het laat registreren op de lenersaccount waarmee de reservatie geplaatst werd. Omboeken is niet mogelijk omdat het werk bij inname mogelijks automatisch naar een andere locatie wordt verstuurd of aan de volgende lener wordt toegewezen.

Weet je niet precies wat je zoekt of kijk je liever zelf in het bestand van andere bibliotheken?

Via de webcatalogus kun je zoeken in het gezamenlijke bestand van alle Oost-Vlaamse bibliotheken (zie hierboven). Wie meer zoekmogelijkheden wil, kan ook nog volgende catalogi raadplegen: de Provinciale Centrale Catalogus van West-Vlaanderen (WINOB) of http://zoeken.bibliotheek.be met de collectie van alle aangesloten openbare bibliotheken van Vlaanderen.

Al deze instellingen en nog heel wat meer, werken mee aan het interbibliothecaire leenverkeer. De kans is dus zeer groot dat wij je kunnen bezorgen wat je zoekt. Eigenhandig en rechtstreeks bij die bibliotheken werken aanvragen, lukt niet. De vraag moet vertrekken vanuit een andere openbare bibliotheek.

Vind je dat we een werk beslist in onze collectie moeten opnemen?

De boekenmarkt is gigantisch groot. Wij doen ons uiterste best op de hoogte te blijven van wat er voor fraais verschijnt. Heb je zelf een interessante suggestie die onder de radar is gebleven, doe dan gerust een aankoopsuggestie, per mail of per fax of rechtstreeks via het contactformulier in je Mijn Bibliotheek-account. Op de startpagina van de bibliotheekcatalogus staat pal in het midden een vakje ‘Aankoopsuggesties’. Zelfs zonder Mijn Bibliotheek-account raak je ook daar je aankoopsuggestie kwijt.

Voor aankoopsuggesties bestaan ook speciale formulieren die aan de balie beschikbaar zijn of die je kan invullen via het webloket van de gemeente Aalter http://www.aalter.be/e-loket (Aankoopsuggestie bibliotheek).

Vergeet vooral niet te vermelden of je het werk meteen ook wilt reserveren. Vul in dat geval ook je naam en het nummer van je pasje in. Bij reservatie wordt je 0,50 euro aangerekend. We laten je uiteraard meteen weten wanneer het gevraagde werk beschikbaar is, net zoals voor de andere reservaties (gratis per e-mail; + 0,50 euro per brief).

 

 

Praktisch

Bibliotheek

Boomgaardstraat 10
9880 Aalter

tel. 09 374 60 71
fax 09 375 20 45
e-mail