Naar inhoud

Kids-ID - Identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar

De Kids-ID is het identiteitsbewijs voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. Ze is drie jaar geldig en geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en voor enkele niet-Europese landen. Bekijk in welke landen de Kids-ID aanvaard wordt als reisdocument.

Aanvraag

Als je een Kids-ID wil aanvragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • het ouderlijk gezag hebben over het kind;
  • samen met het kind naar het gemeentehuis gaan voor de aanvraag;
  • een pasfoto van het kind bijhebben.

Kostprijs

Product Kostprijs (2017) Geldigheid
Kids-ID aanvraag (3 weken) 6,30 euro 3 jaar
Kids-ID via spoedprocedure (3 dagen) 215,30 euro 3 jaar
Kids-ID via spoedprocedure (4 dagen) 131 euro 3 jaar

 

Om je Kids-ID tijdig te ontvangen voor je naar het buitenland vertrekt, moet je de kaart bij voorkeur drie weken voor je vertrek aanvragen. Deze termijn is nodig voor de aanmaak en levering van de Kids-ID.

Als je de Kids-ID niet binnen deze termijn aanvraagt, zal het enkel nog mogelijk zijn om ofwel een Kids-ID voor je kind te bekomen via de spoedprocedure, ofwel een paspoort in spoedprocedure aan te vragen. De kostprijs van beide spoedprocedures ligt veel hoger dan die van een Kids-ID. 

Slechts in uitzonderlijke gevallen kan een voorlopig identiteitsbewijs aangevraagd worden. Voor meer info hieromtrent, neem je best contact op met de gemeentelijke administratie.

Afhalen

Nadat je thuis de enveloppe met de pukcode (en pincode enkel bij 6+ jaar) hebt ontvangen, kom je hiermee naar het gemeentehuis. Na afgifte van de eventuele oude kinderidentiteitskaart krijg je de nieuwe, geactiveerde identiteitskaart mee. 

Hallo Ouders 

Indien gewenst, kan een kind ouder dan 6 jaar dankzij de elektronische chip en de pincode de kaart gebruiken om zich te identificeren op het internet.

Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. 'Hallo Ouders' maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Wanneer je de toepassing 'Hallo Ouders' activeert, kunnen personen die je kind aantreffen het telefoonnummer 078 150 350 opbellen. De toepassing telefoneert vervolgens automatisch naar nummers die je vooraf opgegeven hebt. Je kunt tot zeven nummers opgeven. Hallo Ouders belt achtereenvolgens naar alle opgegeven telefoonnummers tot er iemand opneemt. Neemt er niemand op, dan wordt de oproep automatisch doorgeschakeld naar het noodnummer van Child Focus, dat 24u/24 beschikbaar is.

Kids-ID verloren?

Bel gratis naar DOCSTOP via het nummer 00800 2123 2123. DOCSTOP is een gratis dienst, 24u/24u en 7 dagen per week bereikbaar. Je kan 00800 2123 2123 niet bereiken? Bel dan naar +32 2 518 2123.

Praktisch

Burgerzaken

Europalaan 22
9880 Aalter

tel. 09 325 22 00
fax 09 325 22 40
e-mail E-loket