Naar inhoud

Schuld en boete

Help, ik ben te laat !

Wie de geleende werken te laat terugbrengt, betaalt telaatgeld. Het boetetarief bedraagt 0,15 euro per uitleendag en per geleend werk.

De kosten voor het verzenden van de aanmaningsbrieven bedragen: 1,00 euro per brief (8 dagen en 22 dagen na het verstrijken van de uitleentermijn), 5,00 euro per aangetekende zending (43 dagen na het verstrijken van de uitleentermijn) en 8,00 euro indien er een factuur wordt verzonden.

In de hoofdbibliotheek kan je met Bancontact betalen.

Eens het totale retributiebedrag (maningsgeld en leengeld samen) 10,00 euro overschrijdt, wordt je lenerskaart geblokkeerd. Pas na betaling van het verschuldigde bedrag (of een gedeelte ervan), wordt de kaart gedeblokkeerd en kan je opnieuw werken lenen. Vraag na betaling aan de balie altijd je betaalticket: het is je garantie dat de kosten die verbonden zijn aan jouw lenersaccount vereffend werden.

Over verlies en beschadiging

Soms komen er boeken, cd’s, cd-roms en dvd’s terug die niet netjes zijn behandeld door de lener. De bibliotheek vraagt hiervoor een schadevergoeding.

Bij verlies of totale beschadiging van een werk moet de lener de kostprijs van het werk betalen. Soms komen daar nog de bindkosten bij. Bij gedeeltelijke beschadiging van een werk, bepaalt de bibliothecaris het bedrag van de schadevergoeding.

Voor kapotte cd-doosjes betaalt men 1,00 euro (enkel doosje) of 1,50 euro (dubbel doosje). Een kapotte mediabox kost 3,50 euro, dvd-doosjes kosten 1,00 euro. Voor een kapot invoegstuk betaal je 1,00 euro extra.

Voor een verloren of kapotte drager waarin verschillende materialen zijn gebundeld (Fundelrugzakje, reistrolley, voorleeskoffertje, draagtas voor vertelplaten…), wordt 10,00 euro aangerekend.

Een verloren of beschadigde Fundelreader (het oranje ‘doosje’ uit de Fundelrugzakjes)kost 20,00 euro en voor een kamishibaitheatertje betaal je 60,00 euro. Voor een verloren of beschadigde Daisyspeler (het audioapparaat waarmee gebruikers met verminderd zicht kunnen luisteren naar Daisyschijfjes) wordt de integrale aankoopprijs aangerekend.

Voor verloren cd-boekjes of handleidingen rekenen wij 2,50 euro aan. Voor verwijderde tags eveneens 2,50 euro, plus de beschadiging die het werk bij de verwijdering heeft opgelopen.

Wie een onvolledige set vertelplaten terugbrengt, betaalt het volledige pakket.

Hoewel materialen er na lang en intensief gebruik niet altijd brandschoon meer uitzien, ondanks onze en jullie goede zorgen, zijn we dikwijls verplicht de volle kostprijs aan te rekenen bij verlies of beschadiging. Om het verloren materiaal te vervangen, moet de bibliotheek immers ook de volle pot betalen aan de boekhandelaar of verdeler.

Betalen in de bib

Elke lener krijgt 10 euro krediet. Zolang dit krediet niet is opgebruikt, hoef je niet noodzakelijk langs de balie te passeren om je schulden te vereffenen. Deze faciliteit kent echter ook een keerzijde. Vaak zetten leners hun leenactiviteiten stop met een serieus bedrag aan openstaande schulden. Aangezien zij zich daarna niet meer aanmelden in de bibliotheek, blijft die schuld openstaan tot hiervoor een factuur wordt opgemaakt.

Het opstellen en verzenden van die factuur is echter een tijdrovende bezigheid, die zou kunnen vermeden worden als eenieder die eventjes de leenactiviteiten wil stopzetten, meteen ook de openstaande schuld vereffent.

Denk eraan bij het betalen van welke schuld dan ook, dat je het betalingsbewijsje in handen krijgt. Pas dan ben je zeker dat je schulden zijn betaald en dat dit ook zo in het bibliotheeksysteem is geregistreerd.

 

Praktisch

Bibliotheek

Boomgaardstraat 10
9880 Aalter

tel. 09 374 60 71
fax 09 375 20 45
e-mail