Naar inhoud

Aalter herdenkt treinramp 13 juli 1982

Spoorlijn
Het is op donderdag 13 juli 2017 dag op dag 35 jaar geleden dat er zich in Aalter een verschrikkelijke treinramp voordeed. Vijf mensen lieten het leven tijdens een botsing van een voorbijrijdende sneltrein en een stilstaande stoptrein.

In de zomer van 1838 ging de spoorlijn Gent-Brugge officieel open. Aalter was meteen een belangrijke stopplaats (naast Drongen en Beernem-Bloemendale) en zou dat doorheen de jaren verder blijven. De spoorlijn Oostende-Gent werd in 1954 geëlektrificeerd. Sindsdien ligt het station Aalter-centrum op één van de drukste spoorweglijnen van het hele Belgische net.

Tragisch moment

Op 13 juli 1982, iets na 7.00 u ’s ochtends, boorde een sneltrein zich in een stilstaande omnibustrein ter hoogte van het toenmalige seinhuis aan de Brugstraat. Naast de enorme materiële schade aan beide treinen en het stationsgebouw kostte het ongeval het leven aan vijf personen. Heel wat personen raakten gewond. De hulpdiensten waren vrij vlug ter plaatse maar stonden machteloos tegen een dergelijk onheil. Brandweerkorpsen uit Aalter, Gent, Brugge, Nevele en Maldegem boden samen met de Civiele Bescherming hulp, maar het bleef een aartsmoeilijke reddingsklus.

Ooggetuigeverslag

De hulpverlening kwam heel vlug op gang. Er landden helikopters tussen de spoorweg en de Loskaaistraat. Ambulances reden aan en af. De Aalterse vrijwillige brandweer deed wat ze kon maar stond machteloos tegen een dergelijke ravage. Ook de brandweer van Gent verrichtte in die dagen heldendaden. Ze brachten extra materieel mee en gingen in een zomerse hitte de verwrongen treintuigen te lijf. Enkele mensen zaten nog gekneld of waren zo verdwaasd van de schok dat ze niet uit de verhakkelde stellen kwamen. Naast de dodelijke slachtoffers waren er ook een aantal zwaar gekwetsten. Zij bleven voor de rest van hun leven door de ramp getekend. Na het treinongeval was er ook een ware volkstoeloop. Van heinde en verre stroomden de nieuwsgierigen toe. De mensen konden daar weinig uitrichten maar stonden toch uren te kijken. Op de brug van de Knokkeweg diende de politie in te grijpen en stuurde de mensen die daar halt hielden weg. In Aalter werkten heel wat mensen voor de NMBS en die waren allemaal zwaar geschokt door het gebeurde. Koning Albert, toen nog kroonprins Albert, bracht samen met prinses Paola een hartverwarmend bezoek aan de plaats van de ramp.

Invoering veiligheidsmechanisme

Na het incident werden de treinen uitgerust met het Menor-systeem dat de veiligheid op de treinen moest vergroten.

Herdenking slachtoffers

Uit respect voor de slachtoffers, hun nabestaanden en de talrijke hulpverleners vindt er op donderdag 13 juli 2017 om 9.00 u een herdenking plaats op de site van het Hoefijzer aan het station van Aalter-centrum. De bevolking van Aalter en alle betrokken personen, direct of indirect, worden met dit bericht uitgenodigd. Meer info: cel Evenementen, 09 325 22 00

Programma:

  •  Verwelkoming
  •  Terug naar 13 juli 1982 door dhr. Christian Hoste (voormalig stationschef Aalter)
  •  Muzikaal intermezzo
  •  Toespraak door dhr. Pieter De Crem (titelvoerend burgemeester van Aalter)
  •  Muzikaal intermezzo
  •  Bloemenhulde

Op donderdag 13 juli 2017 zijn ook een aantal tijdelijke aanvullende verkeersmaatregelen van toepassing rond de site van het Hoefijzer.

Met dank aan historicus Peter Laroy.

 

Datum van het bericht: vrijdag 07 juli 2017
Nieuwsoverzicht